Zrození Země, bouřlivá planeta aneb byli jsme v planetáriu

Dne 23. září 2022 se vydaly 6. a 9. třídy ZŠ F. Hrubína v rámci programu EVVO na exkurzi za poznáním naší bouřlivé planety do planetária v Ostravě.

V sále planetária měla pro nás paní lektorka připravený program Bouřlivá planeta, který byl promítán do kopule. Mohli jsme tak vidět, jak je Země rozlámaná na jednotlivé části, kterým se říká litosférické desky, jak se vlastně pohybují a co to způsobuje, co je to tsunami a mnohé jiné.

Jako přídavek jsme dostali ochutnávku jiného programu a to Zrození Země. V něm jsme v animacích mohli spatřit, jak vznikla Sluneční soustava, naše Země a také Měsíc. Další částí našeho programu bylo promítání noční oblohy s hvězdami, ukazování souhvězdí spolu s bájemi, které se k nim pojí; viděli jsme Plejády, významné hvězdy Letního trojúhelníku Deneb, Altair a Vegu.

Po krásném a přínosném programu v sále jsme měli možnost se podívat do experimentária a nahlédnout do tajů fyziky, přírodopisu a zeměpisu. Mohli jsme si vyzkoušet, jak funguje tsunami, výskok na Měsíci, termokamera; viděli jsme na modelu povrchy planet a otáčení Země kolem Slunce. Mohli jsme se podívat, jak fungují proudy a bouře v plynných obrech, koukli jsme také na plazmovou lampu a pseudohologram.

S fotkami a zážitky jsme se vraceli spokojeně domů, ale ještě před zakončením výukového dne jsme udělali něco pro zvířátka. Vyběhli jsme do lesoparku a nasbírali žaludy. Krásné dopoledne jsme zakončili výborným obědem.

Mgr. Jana Vidličková a třídní učitelé Mgr. Konečná, Mgr. Hranická a Mgr. Židková

Foto Jana Vidličková