8. A, 8. B: Na hradě…

Závěr školního roku přímo vyzývá k tomu, aby žáci opustili školní lavice a vydali se na výlet nebo exkurzi. Vydařená exkurze žáků osmých tříd ZŠ F. Hrubína na Slezskoostravský hrad se uskutečnila 21. června 2022.

Bílá paní, železný muž, středověký hrad, bludné balvany, hradní lávka… to vše jsou atributy exkurze našich osmáků na Slezskoostravský hrad a jeho okolí.

Psalo se datum  21. 6. 2022. Bylo úterý. Počasí nám přálo, občas svítilo sluníčko, foukal chladný vítr, ale nebyla nám zima a tak si program všichni moc užili.

Objevili jsme Rovninské bludné balvany na Černé louce, přešli přes Hradní lávku, které se říká také Lávka unie, abychom se dostali k Slezskoostravskému hradu. Z mostu jsme viděli soutok Ostravice a Lučiny.

Na hradě jsme si pověděli základní prvky historie hradu, pověsti o Železném muži a Bílé paní, ukázali jsme si části hradu a expozice. A pak to přišlo, rozdělili jsme se do skupin, dostali pracovní listy a soutěžili. Kdo dával pozor, co nejrychleji měl úkoly splněny. Naši nejlepší luštitelé jsou kluci Seidl Ondra, Vyhlídal Max, Pavlásek Dan a Vitoslavský Tom. Ti také dostali velkou cenu – kilo bonbónů.

Po soutěži si každý prohlížel, co se mu líbilo, někdo erbovnu, obřadní síň, někdo naopak mučírnu.

Exkurze se vydařila, odnesli jsme si dokonce pár základních vědomostí. A hlavně bylo fajn, trávili jsme spolu čas, a to je to nejlepší po covidové době.
Za 8. A a 8. B Mgr. Jana Vidličková, třídní učitelka 8. A

Foto Jana Vidličková