3. B: Bádali jsme aneb Cukr v našem životě

Ve středu 8. února 2023 nás ve třídě opět navštívil náš milý známý, tatínek spolužáka Jiříka, vědec, mikrobiolog pan Pergner, který s sebou přivedl i paní Pergnerovou. Také tentokrát si pro nás připravil zajímavou hodinu plnou zkoumání, bádání a pokusů.

Nejdříve jsme pozorovali práci droždí a cukru rozpuštěných v teplé vodě. Teplem se v ní začal právě díky cukru vytvářet alkohol a taky oxid uhličitý, kterému se podařilo při úniku z láhve nafouknout balónek, jímž byla uzavřena.

Dále jsme do petriho misek odevzdali vzorky z našich vyčištěných zubů. Zjistíme tak, jak dobře se o svůj chrup staráme. Tento výzkum bude trvat týden. Je třeba nechat případné bakterie pracovat. Cukr obsažený v jídle vytváří kyselinu, která, pokud o zuby řádně nepečujeme, rozleptá zubní sklovinu a vznikne tak zubní kaz.

Nakonec jsme si vyzkoušeli, zda jsme nezapomněli práci s pipetou. Tentokrát jsme s pomocí pipety kápli na sklíčka vzorky krásnoočka štíhlého a krásnoočka velkého a pozorovali je pod mikroskopem.

Děkujeme manželům Pergnerovým za úžasnou hodinu a těšíme se na výsledky našeho výzkumu.
Za všechny žáky Lenka Kajfoszová, třídní učitelka 3. B

Foto Lenka Kajfoszová