Společné Vánoce prvňáčků

Společné Vánoce prvňáčků

Díky tomu, že protipandemická opatření uplatňovaná v prosinci 2020 před vánočními prázdninami umožňovala prezenční vzdělávání žáků prvního stupně, mohli chlapci a děvčata navštěvující první ročník ZŠ F. Hrubína prožít neobyčejný vyučovací den na který hned tak nezapomenou.

Na pátek 18. prosince 2020 žáci 1. B třídy vzpomínají takto: Poslední den před vánočními prázdninami jsme měli Vánoce u nás ve třídě, naše první společné. Přišli jsme všichni svátečně oblečeni i naladěni. Povídali jsme si, jaké dodržujeme vánoční obyčeje u nás doma a některé jsme si s paní učitelkou vyzkoušeli. Pouštěli jsme lodičky a zjistili, že se budeme držet všichni pěkně pospolu.

Rozkrojili jsme jablíčko a našli v něm krásnou hvězdičku: Budeme tedy příští rok všichni zdraví. Pod talíř jsme položili šupinku z kapra, abychom se měli celý rok dobře. Děvčata házela papučí, a tak nám prozradila, která se brzy vdá, a která musí ještě počkat. Nezapomněli jsme ani na jmelí, ale políbení si musíme nechat až na lepší časy.

Nekrásnějším zvykem je však pro nás rozdávání a rozbalování dárků. A že jich bylo jich pod stromečkem opravdu hodně. Některé se toulali po Havířově. Pergnerovi pro nás našli pod svým stromečkem tři magnetické stavebnice, Candulovi Time Tracker (časovač – pro práci s časovým limitem), paní učitelka kinder vajíčka, kreslící sady, omalovánky, koberec se skákacím panákem, polici na knihy, novou deku na náš gauč a nadace Teplo na dlani krásnou velkou stavebnici do matematiky a klíčenky.

Ježíškovi jsme ale i my trochu pomohli a svému kamarádovi každý koupil jeden dáreček. To bylo radosti! To bylo překvapení! Nakonec jsme ochutnali vánoční cukroví, poslechli si krásné koledy a již spěchali na prázdniny a za Vánocemi doma s rodinou.

Ježíšku, mockrát ti děkujeme a za rok se na tebe těšíme!
Mgr. Lenka Kajfoszová a žáci 1. B

Foto Lenka Kajfoszová