2. B: Znovu jsme zkoumali svět bakterií

Rok se s rokem sešel a my jsme v naší třídě znovu přivítali pana Pergnera, vědce, mikrobiologa a pedagoga na vysoké škole, milého tatínka našeho spolužáka Jirky. Letos budeme společně zkoumat, kde a kolik máme ve třídě bakterií.

Pan Pergner s sebou opět přinesl mikroskopy, pipety, vědecký „mixer“, Petriho misky s agarem a další zajímavé potřeby.

Nejdříve jsme zkoumali bakterie ve sněhu ze školního nádvoří. Sníh se zdál být naprosto čistý. Ani pod mikroskopem jsme neviděli žádné bakterie. Uvidíme, co se stane již po jednom dni, když do Petriho misky kápneme kapku vody ze sněhu.

Dále jsme do označených Petriho misek nabírali vzorky ze třídy: otisk žákova pera, pravítka, reflexního pásku, stavebnice, koberce, kliky, myši k PC, pouzdra na brýle, listu třídní rostliny, vzduchu… Pan Pergner za námi s výsledky přijde. Už se nemůžeme dočkat.

Nakonec jsme se naučili pipetovat. Do čirého roztoku jsme pomocí pipety přidali roztok zbarvený. Obě kapaliny jsme pak smíchali ve speciálním laboratorním „mixeru“. Vše se podařilo. Vykonali jsme spoustu vědecké práce. Byla to velká zábava.

Za dva dny se náš milý kolega pan Pergner dostavil do třídy se zajímavými výsledky. Prý překvapily i jeho kolegy vědce z laboratoře. Na vlastní oči jsme na odborné prezentaci viděli, že sněhobílý sníh je plný bakterií (podívejte se na obrázek v galerii). Různé bakterie se v různém množství ukázaly i na předmětech ze třídy. Klika dveří do třídy nás usvědčila, že si někteří špatně nebo vůbec nemyjeme ruce po toaletě. Na magnetické stavebnici nebyly bakterie takřka žádné, dlouho byla opuštěná, nehráli jsme si s ní.

To zase bylo něco! I my druháci umíme pracovat jako velcí vědci a z mnohých z nás jistě také budou. Už se těšíme, nad čím budeme bádat zase za rok. Pane Pergnere, mnohokrát děkujeme, a to za úžasně dobrodružné dopoledne, ale také za štědrý finanční dar třídě.

Třídní učitelka Mgr. Lenka Kajfoszová a malí vědci z 2. B

Snímky ze třídy Lenka Kajfoszová