1. A: Poprvé v knihovně

V úterý 19. října 2021 se třída 1. A zúčastnila knihovnické lekce v pobočce Městské knihovny Havířov na ulici Šrámkova. Dětem jsem vybrala téma „Poprvé v knihovně“.

Cílem naší návštěvy bylo seznámení žáků s prostředím knihovny. Paní knihovnice nejprve dětem vysvětlila, co je to knihovna, jak to v ní funguje a proč si lidé chodí knížky půjčovat, když si je můžou koupit v obchodě. Některé děti se zde ocitly úplně poprvé, jiné už ji se svými rodiči navštěvují. Seznámila děti také s pojmy spisovatel či ilustrátor.

Dětem převyprávěla krásný příběh o špačkovi Kamilovi a pustila krátkou pohádku o prasátku Pepovi. Chlapci a děvčata se dozvěděli, že kromě knížek si mohou v knihovně zapůjčit časopisy, hry, pexesa nebo Albi knížky. Na závěr si všichni prohlédli celou knihovnu a zalistovali v některých knížkách.

Děkujeme paní knihovnici za milé přivítání a příjemný výklad. Všem se nám v knihovně velmi líbilo a už nyní se těšíme na další návštěvu, která by měla proběhnout koncem školního roku v souvislosti s pasováním prvňáčků na čtenáře.

Na závěr ještě jedna dobrá zpráva pro rodiče. Děti z prvních tříd mají celý školní rok zdarma, neplatí za průkazku. Tedy: „HURÁ do knihovny pro nějakou pěknou knížečku.“
Mgr. Božena Martínková, třídní učitelka

Foto: B. Martínková