3. B, 5. B: Sláva, nazdar výletu do skanzenu!

S blížícím se koncem školního roku nastává období školních výletů, které ke škole neodmyslitelně patří. Třídy 3. B a 5. B si pro svou cestu vybraly skanzen v Rožnově pod Radhoštěm a v úterý 24. 5. 2022 se  společně vypravily zájezdovým autobusem směr Valašsko a to přesto, že předpověď počasí nebyla příliš příznivá.

Prohlídka začala Mlýnskou dolinou s průvodcem. Naše první kroky vedly do vozovny, kde se děti seznámily se starými dopravními prostředky a pomyslně se tak drožkami, vozy či dřevěnými sáněmi přenesly do doby na přelomu 19. a 20.století.  V areálu pak například viděly, jak pracovali kováři v hamru, což bývala kovárna s buchary poháněnými vodním kolem.

Žáci měli také jedinečnou možnost spatřit v pohybu vodní mlýn, pilu nebo třeba valchu na výrobu plstěných látek nebo si mohli potěžkat kovový hrnec na lisování oleje z lněných semen. Mnohé zaujal také typický domeček obyčejné vesnické rodiny. V jednom pokoji se museli směstnat rodiče s osmi dětmi a přes zimu i malé telátko. Zde si mnozí uvědomili, že život lidí před přibližně 200 lety nebyl vůbec jednoduchý.

Dále jsme pokračovali Valašskou dědinou k obecné škole, kde na nás čekala dobová paní učitelka. Děti se usadily do dřevěných lavic po čtyřech až pěti a vyučování mohlo začít. Asi nejpřekvapivější informací kromě toho, že tehdejší děti chodily od prvňáčků až po žáky osmého ročníku do jedné společné třídy, psaly na dřevěnou destičku a učily se pouze přes zimu, bylo, jak se rodiče kdysi dozvídali, zda jejich dítě ve škole nezlobí. Jelikož nebyly ani sešity ani maily, stačila k tomuto sdělení obyčejná rákoska…

V areálu jsme také spatřili několik zvířat. Například oslíka, krávu, kachny, husy, ale i malá kůzlátka, která byla velmi přítulná se stala favority dne. A také kolotoč… A protože se počasí vydařilo, všichni jsme si výlet užili.
Mgr. Monika Slívová – třídní učitelka 5. B a Mgr. Kamila Sedláčková – třídní učitelka 3. B

Foto: Monika Slívová